AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

1 sinifta el yazisi kalkti mi?

Editör

Yeni Üye

1 sınıfta el yazısı kalktı mı?​

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) öğretmenin tercihine bıraktığı el yazısı kararında değişikliğe gidiyor. Bakanlığın illere gönderdiği genelgeye göre, ilkokul birinci sınıfta yazı konusunda kararı artık “okul zümreleri” verecek. Bakanlık, 12 yıl okullarda zorunlu olan el yazısı ile okuma-yazma modelini kaldırmıştı.

Bitişik el yazısı neden kaldırıldı?​

Bitişik el yazısı neden kaldırıldı?
Ancak değişikliğin asıl sebebi memnuniyet değil bilimsel gelişmeler oldu. Pedagoji, ses bilimi, kriptoloji, hiyerografi, psikoloji, psikoterapi, ergonomi, endüstri mühendisliği alanında uzmanlardan görüş alındı. Görüşlere göre çocukların kas yapıları için bitişik eğik el yazısı en zor ve kompleks bulundu.

El yazısı ne zaman zorunlu oldu?​

MEB yetkililerinden alınan bilgiye göre, bitişik eğik el yazısıyla öğretim, 2004-2005 eğitim-öğretim döneminde 196 okulda pilot uygulama olarak başlatıldı. 2005-2006 eğitim-öğretim döneminden itibaren de Türkiye genelindeki tüm ilkokul birinci sınıf öğrencileri, ilk yazma eğitimini el yazısıyla almaya başladı.

Ilkokulda el yazısı ne zaman kalktı?​

Ilkokulda el yazısı ne zaman kalktı?
Bakan Yılmaz, “Yazma eğitiminde önümüzdeki yıl (2017-2018) bitişik eğik el yazısıyla öğretim yerine dik temel harfler kullanılacak” ifadelerini kullandı. Buna göre önümüzdeki eğitim öğretim yılından itibaren artık öğrenciler el yazısı ile eğitim görmeyecek.

El yazısı ile yazılan Vasiyetname Geçerli midir?​

Bütün vasiyetname başından sonuna kadar el yazısı ile yazılmış olmalıdır. El yazısı ile hazırlanmış vasiyetname notere, sulh hakimine veya yetkili memura bırakılabilir. Ancak bu husus zorunlu değildir ve vasiyetnamenin geçerliliğini etkilememektedir. Vasiyetçi vasiyetnamesini kendi de saklayabilir.

El yazılı vasiyetname şartları nelerdir?​

El yazılı vasiyetname şartları nelerdir?
TMK 538.maddesinde, el yazılı vasiyetnamenin yapıldığı yıl, ay ve gün gösterilerek başından sonuna kadar mirasbırakanın el yazısıyla yazılmış ve imzalanmış olması zorunludur. TMK.nun 538. maddesindeki öngörülen ilkeler geçerlilik şartıdır. Bunlardan birinin eksikliği vasiyetnameyi geçersiz kılar.

Neden bitişik el yazısına geçildi?​

El yazısının öğrenilmesi çocukların psikomotor gelişimi için önemli bir aşamadır. El yazısı kasların eş güdümlü hareket etmesine yardım eder. Özellikle küçük veya karışık hareketler yapmak amacıyla kolların, ellerin veya parmakların koordinasyonu sağlayan ince motor kontrolü bu beceriyi ilerletir.

El yazısından düz yazıya ne zaman geçildi?​

El yazısından düz yazıya ne zaman geçildi?
Eleştirilere kulan veren MEB, önümüzdeki yıl el yazısı uygulamasının yerine dik yazı uygulamasının kullanılacağını duyurdu. BİTİŞİK EĞİK YAZIYA NE ZAMAN VE NEDEN GEÇİLDİ? 2005’te geçilen el yazısı uygulaması her branşla ilgili Türkiye’den bir akademik heyet toplanıp çalıştay yapması sonucu ortaya çıkmıştı.

El yazısı ne zaman bitti?​

El yazısı kaçıncı sınıfta?​

El yazısı kaçıncı sınıfta?
2017-2018 eğitim öğretim yılından itibaren ilkokul birinci sınıf öğrencileri dik temel harflerle yazma eğitimine başlayacak, üçüncü sınıftan itibaren de Türkçe derslerinde “güzel yazı” eğitimi verilecek.

Evet, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) öğretmenin tercihine bıraktığı el yazısı kararında değişikliğe gidiyor. Artık ilkokul birinci sınıfta yazı konusunda kararı "okul zümreleri" verecek. Geçmişte el yazısıyla ilgili kararları verirken bilimsel gelişmelere önem verildiğini görüyoruz. Bitişik eğik el yazısının kaldırılmasının asıl sebebi çocukların kas yapıları için bu yazı stili en zor ve kompleks bulunmasıydı.

Bitişik el yazısıyla öğretim 2004-2005 eğitim-öğretim döneminde pilot uygulama olarak başlatıldı ve 2005-2006 döneminden itibaren Türkiye genelinde tüm ilkokul birinci sınıf öğrencilerine öğretilmeye başlandı. Ancak, önümüzdeki eğitim öğretim yılından itibaren artık öğrenciler dik temel harflerle eğitim alacaklar, yani el yazısıyla eğitim görmeyecekler.

El yazılı vasiyetnamenin geçerli olması için belirli şartlar bulunmaktadır. Vasiyetname, baştan sona el yazısıyla yazılmalı ve mirasbırakan tarafından imzalanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan vasiyetname, notere, sulh hakimine veya yetkili memura bırakılabilir ancak bu bir zorunluluk değildir.

El yazısının önemine dair, çocukların psikomotor gelişimine katkı sağladığı ve ince motor kontrolünü ilerlettiği belirtiliyor. Dolayısıyla, el yazısının kullanılmasının bu açıdan önemli olduğu vurgulanıyor. Ancak MEB'in aldığı kararla önümüzdeki yıllarda dik temel harflerle eğitim verileceği belirtiliyor.

Son olarak, 2017-2018 eğitim öğretim yılından itibaren ilkokul birinci sınıf öğrencileri dik temel harflerle yazma eğitimi almaya başlayacaklar ve üçüncü sınıftan itibaren Türkçe derslerinde "güzel yazı" eğitimi alacaklar. Bu sayede el yazısı eğitimi düz yazı eğitimine dönüşecek gibi görünüyor.

Geri