AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

1 porsiyon miktarlari nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.518
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

1 porsiyon miktarları nedir?​

Günümüzde pek çok diyetisyen tarafından verilen ölçülere göre bir porsiyon yemek 2 servis kaşığı ya da 4 yemek kaşığına tekabül etmektedir.

Porsiyon kontrolü nasıl sağlanır?​

İşte porsiyon kontrolü için yapabileceklerinizden bazıları:
- Ölçü de en az içerik kadar önemli.
- Tabak seçimine dikkat.
- Tarçınlı su tüketmeye özen gösterin.
- Tek porsiyon yemekler pişirin.
- Sosyal hayatınızı yemek yeme üzerine inşa etmeyin.

Diyette porsiyon kontrolü nasıl yapılır?​

Diyette porsiyon kontrolü nasıl yapılır?
Tabağınızı gözünüzle dört eşit parçaya bölün, iki parçasını salata ve sebze ile bir parçasını et/tavuk/balık ile kalan parçasını ise tahıl grubuyla dengeleyin. Kızartılmış tüm yiyeceklerden ekstra yağ almamak adına uzak durun.

Porsiyon nedir ne demek?​

Porsiyon bir kişinin tek bir öğünde belirli bir besinden veya yemekten yediği miktardır. “Sağlıklı Beslenme Tabağı” günde beş porsiyon sebze ve meyve tüketilmesini önerirken, ekmek, tahıllar ve patates gibi ürünlerin daha fazla tüketilmesini teşvik eder – bu daha çok porsiyon değil, daha büyük porsiyon anlamındadır.

Porsiyon kontrolü kilo verdirir mi?​

Porsiyonlarınızı kontrol etmek sadece kilo vermenizi sağlamayacaktır, aynı zamanda obezite kaynaklı hastalıklardan, diyebetten, insülin direncinden, kalp hastalıklarından korunmanıza yardımcı olacaktır.

1 porsiyon meyvede neler var?​

1 porsiyon meyvede neler var?
BİR PORSİYON MEYVE MİKTARLARI
- 1 küçük boy elma (100 gram) veya 1 büyük boy elmanın yarısı
- 1 küçük boy armut (100 gram)
- 4 adet orta boy kayısı (120 gram)
- 1 küçük muz (75-100 gram) veya 1 büyük muzun yarısı
- 5-6 adet yeşil erik.
- 5-6 adet büyük boy veya 8-10 adet küçük boy çilek.
- 1 dolu avuç üzüm (1 küçük salkım)
Porsiyon kontrolü nedir?​
Porsiyon herhangi bir yemekten bir kimseye belirli oranda verilen miktar olarak tanımlanmıştır. Kilo vermek isteyen kişilerin veya kilo almak istemeyen kişilere her zaman öncelikle söylediğimiz ilke ‘porsiyon kontrolü’ dür. Yemekler tüketilirken yavaş tüketmeye, iyi çiğnemeye dikkat edilmelidir.
 
Porsiyon kontrolü oldukça önemli bir konudur ve sağlıklı beslenme için gereklidir. Bir porsiyon yemeğin genelde 2 servis kaşığı ya da 4 yemek kaşığı miktarında olduğu belirtilmektedir. Porsiyon kontrolünü sağlamak için dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır.

Öncelikle ölçü miktarı kadar içeriğin de önemli olduğunu unutmamak gerekir. Tabak seçimine dikkat ederek, daha küçük tabaklar tercih edebilirsiniz. Ayrıca yemeği yavaş ve dikkatli bir şekilde tüketmek de porsiyon kontrolüne yardımcı olabilir. Bir diğer öneri ise tek porsiyon yemekler pişirmek ve fazla yemek yapmamaktır.

Ayrıca sosyal hayatınızı sadece yemek üzerine inşa etmemeye özen göstermek de porsiyon kontrolüne katkı sağlayabilir. Diyetinize geçiş yaptıysanız, tabağınızı gözle dört eşit parçaya bölerek sebzelerle, et/tavuk/balıkla, tahıllarla ve meyvelerle dengeleme yapabilirsiniz. Kızartılmış ve yağlı yiyeceklerden uzak durarak sağlıklı bir porsiyon kontrolü sağlayabilirsiniz.

Porsiyon kontrolü sadece kilo vermenize yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda obeziteye bağlı hastalıklardan korunmanıza da yardımcı olacaktır. Sağlıklı bir yaşam için porsiyon kontrolünü önemsemek ve dengeli beslenmeye özen göstermek gerekmektedir.
 
Geri
Üst