1 Okyanus akintilari ve ozellikleri?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.105
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

1 Okyanus akıntıları ve özellikleri?​

Okyanus Akıntıları ve Özellikleri 1 Okyanus akıntıları rüzgarlar, gelgit olayı, sıcaklık ve tuzluluk farkı, sudaki seviye farkı gibi nedenlerle oluşurlar. 2 Gelgit akıntıları, kıyı akıntıları ve yüzey akıntıları olan üç tipte karşımıza çıkarlar. 3 Sürekli rüzgarlar, Dünya’nın dönmesi ve kıyı tipleri okyanus akıntılarına etki etmektedir. Daha fazla ürün…

Peki, Okyanus akıntıları nelerdir?​

Okyanus akıntıları rüzgarlar, gelgit olayı, sıcaklık ve tuzluluk farkı, sudaki seviye farkı gibi nedenlerle oluşurlar. Gelgit akıntıları, kıyı akıntıları ve yüzey akıntıları olan üç tipte karşımıza çıkarlar. Sürekli rüzgarlar, Dünya’nın dönmesi ve kıyı tipleri okyanus akıntılarına etki etmektedir.
Akıntılar ve bitki örtüsü üzerinde etkilidir.?
Akıntılar yağılar ve doğal olarak da bitki örtüsü üzerinde etkilidir. Suyun balık çeşitliliği ve suda yaşayan planktonlar okyanus akıntılarıyla şekillenmektedir. Aşağıdaki okyanus akıntıları haritası Dünyamızda görülen büyük ve önemli okyanus akıntılarını göstermektedir.

Akıntıların neden olduğu faktörlerdir?​

Okyanuslarda akıntı oluşmasına neden olan birkaç faktör vardır. Bu faktörlere kısaca değinelim. Akıntıların oluşmasında ana faktör rüzgarlardır. Özellikle sürekli rüzgarların meydana getirdiği akıntılar geniş alanda etkili olurlar. Rüzgarların sebep olduğu akıntılar çoğunlukla yüzey akıntılarıdır.

Peki, Dünya’nın yaklaşık %71’ini kaplayan okyanuslar?​

Hatta dahası, Dünya’nın yaklaşık %71’ini kaplayan okyanusların kabaca %95’i de hala keşfedilebilmiş değil. Bu rakam şaşırtıcı olmasın, çünkü bütün bir okyanus zemini haritalanmış durumda.

Peki, Kızıl okyanuslar nelerdir?
İster kızıl, isterse Mavi Okyanus girişimi olsun, strateji daima fırsat ve risk içerir. Ancak günümüzde kızıl okyanuslarda oyun alanı, araçlar ve analitik çerçeveler lehine hiç dengede değildir.
 
Geri
Üst