AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

1 Megabaz kac Kilobaz?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.798
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

1 Megabaz kaç Kilobaz?​

kb (= kbç) = kilo baz çifti = 1.000 bç Mb = mega baz çifti = 1.000.000 bç

Sihirli Kare formülü nedir?​

Sihirli Kare formülü nedir?
Sihirli kare, içinde l’den n’e kadar sayıların yazılı olduğu nxn boyutlarında bir karedir. n dereceli sihirli karede n tane satır bulunduğuna göre her bir satırın toplamı ise (1/n)[n2(n2+1)]/2 yani [n(n2+1)]/2 biçiminde hesaplanır.

Adenin urasil ile bağ yapar mı?​

Adenin urasil ile bağ yapar mı?
Timin gibi, urasil de adenin ile iki hidrojen bağı kullanarak bir baz çifti oluşturabilir.

Guanin ve sitozin arasındaki bağ neden 3?​

Adenin-timin arasında iki, guanin-sitozin arasında ise üç hidrojen bağı vardır. Bu nedenle guanin-sitozin arasındaki bağ adenin-timin arasındaki bağdan daha kuvvetlidir. Çünkü bir hidrojen bağı daha fazladır. Böylece adenin-sitozin ve guanin-timin birleşmesi de engellenmiş olur.

Kilobaz ne demek?​

Kilobaz ne demek?
Nükleik asitlerde 1000 nükleotide eş değer uzunluk birimi.

Megabaz nedir?​

Megabaz nedir?
Megabaz, Mb » Biyoloji Terimi Nükleik asitierde 1000000 nükleotide eş değer uzunluk birimi.
Sihirli Kareler Oyunu Nasıl Oynanır?​
Sihirli Kareler (Doğal Sayılar) Oyun alanında 12 sayısının olduğu kutulardan birini seçerek kendi renkli kalemiyle etrafına bir kenar çizer. Sıra diğer oyuncuya geçer. Aynı prosesi uygular. Kareyi son kapatan oyuncu, o karenin içini kendi renkli kalemiyle tarayarak boyar.

Karesel sayı nasıl bulunur?​

Karesel sayı nasıl bulunur?
karesel sayılar
- her terimin karesi alinarak insa edilen sayilardir. 1, 4, 9, 16, 25.n², olmak uzere sayilabilir sonsuz tanedir. kare sayı olarak da bilinir. terim= 1²= 1*1=1. terim= 2²= 2*2=4. terim= 3²= 3*3=9. terim= 4²= 4*4=16. terim= 5²= 5*5=25. . . . n.
- (bkz: tam kare) 28.02.2014 04:06 theory of everything.

Timin neden RNA da yok?​

Timin neden RNA da yok?
Her nükleik asit grubu, nükleik asidi niteleyen dört azotlu organik baz türü içerir. Bu dört baz DNA’nın bileşimine girer, RNA içindeyse bu dört bileşenden timin bulunmaz bu nükleik asit türünde timinin yerini pirimidin kümesinden başka bir baz olan ürasil alır.

Timin bazı nedir?​

Timin (C5H6N2O2, 2-oksi-4-oksi-5-metilpirimidin, 2,4-dioksi-5-metilpirimidin, 5-metilurasil), DNA’daki nükleik asitlerin bazlarından biri olan moleküldür. Adenin ile bir baz çifti oluşturabilir. Adenin ile aralarında 2 adet zayıf Hidrojen bağı bulunur. RNA’da timin yerine urasil bulunur.

Guanin bazı hangi moleküllerle bağ yapabilir?​

Guanin bazı hangi moleküllerle bağ yapabilir?
Guanin (IUPAC ID: 2-amino-1H-purin-6(9H)-one) DNA ve RNA nükleik asitlerinde bulunan molekül. Diğerleri sitozin, timin, adenin ve urasil olmak üzere beş asıl azotlu bazdan biridir. C5H5N5O formullü bir pürin türevi olan guanin, Watson-Crick baz eşleşmesinde sitozin ile 3’lü hidrojen bağı kurar.

Fosfoester bağı nerede?​

Fosfoester bağı nerede?
✔ Organik baz ile pentozun beraberce oluşturduğu yapıya ise nükleozit denir. ✔ Organik baz ile pentoz arasında glikozit bağı vardır. ✔ Pentoz ile fosfat arasında ise fosfoester bağı (ester bağı) bulunur.

DNA’nın kimyasal yapısı kim çözdü?​

James Dewey Watson (d. 6 Nisan 1928, Chicago), 1954 yılında yaptığı çalışma ile DNA’nın ikili sarmal yapısını, araştırmacı Francis Crick ile bularak Nobel Ödülü almış bilim adamıdır.

RNA kaç iplikten oluşur?​

RNA kaç iplikten oluşur?
Çift iplikli RNA (İng. double stranded RNA’nın kısaltması olan dsRNA olarak değinilir), birbirini tümleyici iki iplikten oluşmuş RNA’dır, bu bakımdan şekli DNA’ya benzer. Çift iplikli RNA, bazı virüslerin (çift iplikli virüslerin) genetik malzemesini oluşturur.

DNA da kaç baz çifti var?​

DNA da kaç baz çifti var?
Genom bir canlının tüm DNA’sındaki kalıtımsal şifrelerin tamamıdır. İnsan genomu 6 milyar baz çiftinden oluşur, anne ve babadan 3’er milyar baz çifti gelir. 4 çeşit baz vardır. Bunlar adenin (A), sitozin (C), guanin (G), timin (T) dir.
Heterokromatin ve Ökromatin nedir?​
Açık renkli ökromatin, çekirdeğin metabolizma bakımından çok aktif olan bolümü olduğu, koyu renkli heterokromatin bölgeleri ise metabolik bakımdan az aktif olan kromatin olarak bilinir. Çekirdeğinin aktifliği çok azalmış olan hücrelerde hemen bütün kromatin kitlesi heterokromatin görünümdedir.

DNA sarmalını kim buldu?​

DNA sarmalını kim buldu?
Watson, Crick ve Wilkins’e 1962’de Nobel Ödülü verildi.

RNA molekülü sentezi sırasında ATP harcanır mı?​

RNA molekülü sentezi sırasında ATP harcanır mı?
Sentez reaksiyonlarının hepsinde önemli ölçüde bir enerji harcanır. Aynı zamanda mesajcı rnanın oluşturulması ve taşıyıcı rnanın aminoasitleri taşıması gibi bir çok durumda enerji harcanır.

DNA da iki zincir birbirine ne ile bağlıdır?​

DNA’nın yapısındaki iki zincir, bazlar arasındaki hidrojen bağları ile birbirine tutunur. Adenin ve timin arasında iki hidrojen bağı vardır. Guanin ve sitozin arasında üç hidrojen bağı vardır.

DNA Neden 5 ‘- 3 yönünde uzar?​

DNA Neden 5 ‘- 3 yönünde uzar?
Replikasyon kromozom boyunca her iki yönde meydana gelir ve zincirlerin her ikisi aynı zamanda replike olurlar. DNA polimeraz, kalıp zincirdeki nukleotid dizilerini sadece 3’→5′ yönünde okuyabildiğinden buna komplementer yeni DNA zincirini 5′ →3′ yönünde sentezlemektedir.

Ökromatin bölge ne demek?​

Ökromatin bölge ne demek?
(Yun. eu: iyi; chroma: renk) Çekirdek içinde bulunan ve genellikle açık renkli görülen, hücre sentez fazında iken boyayı az emen, hücre bölünmesi ilerledikçe boyanma özelliği artan, bölünmenin sonuna doğru tekrar azalan, kromozomların aktif genleri kapsadığı düşünülen bölgesi.

Ökromatin ve heterokromatin nerede bulunur?​

Urasil in karşısına ne gelir?​

Urasil in karşısına ne gelir?
DNA’da urasil yerine timin kullanılır. Timin gibi, urasil de adenin ile iki hidrojen bağı kullanarak bir baz çifti oluşturabilir. Urasil ile timin arasındaki fark, urasilde timindeki metil grubunun olmamasıdır. Urasil, timinle karşılaştırılırsa, sitozin’e daha kolay bozunur.

Adenin neye bağlanır?​

Adenin neye bağlanır?
Çift sarmalı iki ipliğe bağlı bazlar arasındaki hidrojen bağları DNA’yı stabilize eder. DNA’da bulunan dört baz, adenin (A olarak kısaltılır), sitozin (C), guanin (G) ve timin (T) olarak adlandırılır. Bu dört baz şeker-fosfata bağlanarak bir nükleotit oluşturur, örneğin “adenozin monofosfat” bir nükleotittir.
Nükleotidler hangi bağ ile birbirine bağlanır?​
Nükleosidler; riboz halkasının C uçlarından fosfodiester bağı olarak bilinen şeker-fosfat bağı ile fosfat ünitesine bağlanarak ‘nükleotid’ yapısını oluşturur.

DNA replikasyonu neden 5 3 yönde ilerler?​

DNA replikasyonu neden 5 3 yönde ilerler?

Insan nükleer genomu kaç Megabaz?​

Insan nükleer genomu kaç Megabaz?
Hücre sayınını 100 trilyon ve tek bir hücredeki genetik veriyi 1.5 GB olduğunu varsaydığımızda, vücudumuzdaki tüm verinin boyutunu şu şekilde hesaplayabiliriz. 1.5 Gigabayt x 100 trilyon hücre = 150 trilyon Gigabayt = 150 Zettabayt (10^21)!!!

Urasil Nükleotidi DNA da bulunur mu?​

Urasilin DNA’da yer alması mutasyonların oranında artışa sebep olacaktır.

Adenin timin guanin sitozin urasil nedir?​

Adenin timin guanin sitozin urasil nedir?
Adenin ve guanin, pürin olarak adlandırılan çift halkalı bazlar sınıfına aittirler, sitozin, timin ve urasil ise pirimidin olarak adlandırılan tek halkalı bazlar sınıfına aittir. DNA ve RNA dizilerinde pürinler R, pirimidinler Y harfi ile gösterilebilir.

Timin Nükleotidi Nelerden Oluşur?​

Timin Nükleotidi Nelerden Oluşur?
Nükleotit Nelerden Oluşur (Yapısı)? Fosfat – monofosfat, difosfat, trifosfattır. Azotlu Baz: Pürin veya pirimidin bazı içerirler. DNA adenin (A), guanin (G), timin (T) ve sitozin (C) içerirken RNA adenin, guanin, urasil (U) ve sitozin içerir.

DNA formları nelerdir?​

Laboratuvar koşullarında DNA’nın sağ el sarmalı gösteren üç formu daha bulunmuştur. Bunlar C-D- ve E-DNA dır. Z-DNA olarak adlandırılan formu ise sol el sarmal konfigürasyonu gösterir. Watson-Crick baz eşleşmesinin bir çok farklılık gösterir.

Proteinde fosfodiester bağı var mı?​

Proteinde fosfodiester bağı var mı?
Fosfodiester bağları proteinlerde yer alan ve peptit adı verilen bağlar ile monosakkaritler arasında bulunan glikosidik bağlar gibi fosfodiester bağları dehidrasyon reaksiyonlarından etkilenmektedir.

Fosfodiester bağı sayısı nasıl hesaplanır?​

Fosfodiester bağı sayısı nasıl hesaplanır?
n – 2 = fosfodiester bağ sayısını verir. n = toplam nükleotit sayısı.Adenin ve timin arasında 2’li hidrojen bağı vardır. Guanin ve sitozin arasında 3’lü hidrojen bağı vardır. Toplam nükleotit sayısı = Fosfat sayısı = Glikozit bağ sayısı = Ester bağı = Pürinler x 2 = Pirimidinler x 2 = Fosfodiester bağ sayısı = +2.
DNA da ne kadar bilgi var?​
New Scientist’te yazıyor 1 gramlık DNA’ya 455 milyon terabytelık veri depolanabileceği. 4 gramı, tüm Dünya’da bir senede üretilen bilgiyi tutabilir (Bu teorik kapasite ama iki sene önce bir ekip 700 terabyte depolamayı zaten başarmıştı).
 
1 Megabaz 1000 Kilobaz'a eşittir. Kilobaz, nükleik asitlerde 1000 nükleotide eş değer uzunluk birimidir. Öte yandan Megabaz, nükleik asitlerde 1.000.000 nükleotide eş değer uzunluk birimidir. Dolayısıyla bu iki birim arasındaki ilişki, Megabazın Kilobaz'a kıyasla daha büyük bir birim olduğunu gösterir. Bu bağlamda, verilen bilgiler ışığında 1 Megabaz 1000 Kilobaz'a denk gelmektedir.
 
Geri
Üst