Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

1 isveren ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.137
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

1 işveren ne demek?​

İş Kanunu m. 2/1: Bir iş sözleşmesine dayanarak çalışan gerçek kişiye işçi, işçi çalıştıran gerçek veya tüzel kişiye yahut tüzel kişiliği olmayan kurum ve kuruluşlara işveren denir.

Hangi işler alt işverene verilir?​

şartlarının birlikte gerçekleşmesi hâlinde bölünerek alt işverene verilebilir. Örneğin, güvenlik, yemek, temizlik, paketleme-ambalajlama ve nakliye gibi işler alt işverene verilebilecektir.
Asıl İşverenin Tanımı İşveren, 4857 sayılı İş Kanunu’nda “işçi çalıştıran gerçek veya tüzel kişi yahut olmayan kurum ve kuruluşları” olarak tanımlıdır. Sendikalar kanunu işvereni, “hizmet sözleşmesiyle işçi çalıştıran kişi veya kişiliği bulunmayan kamu ve kurum kuruluşları” olarak tanımlamıştır.
İşveren hangi durumlarda asıl işinin bir bölümünü alt işverene verebilir?
Asıl işveren-alt işveren ilişkisinin gerçekleşmesi için, asıl işverenin mal veya hizmet üretimine dair yardımcı işi ya da asıl işin bir bölümünü alt işverene vermesi gerekir. Verilen iş, mal veya hizmet üretimine dair olmayan bir iş ise, bu tür bir ilişki doğmaz.
Iş kanununa göre işveren nedir?
4857 Sayılı İş Kanunu açısından işveren tanımını irdeleyecek olursak, bir iş sözleşmesine dayanarak çalışan gerçek kişiye işçi, işçi çalıştıran gerçek veya tüzel kişiye yahut tüzel kişiliği olmayan kurum ve kuruluşlara işveren, işçi ile işveren arasında kurulan ilişkiye iş ilişkisi denir.

Alt işveren ne anlama gelir?​

Alt işveren, asıl işverene karşı sorumludur. Örneğin, bir inşaat firması, inşaatın tüm elektrik tesisatının döşenmesi işinin gerçekleştirilmesi için bir alt işveren görevlendirebilir. Bu durumda, elektrik tesisatının döşenmesi işini yürüten işveren, alt işveren olarak nitelendirilir.

Hangi işler taşerona verilebilir?​

Örneğin temizlik, yemek, güvenlik, bahçe hizmetleri açık ve net olarak taşerona verilebilir nitelikte işler olarak kabul edilirlerken, ambarcılık, depolama, paketleme gibi hizmetlerin, veya tekstilde iplik temizleme, ütücülük, metal sektöründe çapak temizleme gibi işlerin asıl işin bir parçası olup olmadığı yargı …
Müteselsil sorumluluk esası gereği asıl işveren ile alt işveren işçiye karşı birlikte sorumlu iken asıl işveren ve alt işveren arasındaki iç ilişkide asıl işveren, fazladan yapmış olduğu ödeme için alt işverene rücu hakkına sahiptir.
Taşeron borçlarından kim sorumlu?
İş ve sosyal güvenlik mevzuatına göre, alt işveren olarak hizmet veren firmaların hem çalışanlara olan borçlarından (ücret, tazminat vb.) hem de Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) olan borçlarından (sosyal sigorta primi, idari para cezaları, vb.), asıl borçlu (alt işveren) ile birlikte asıl işveren de sorumlu tutulmuştur.
Alt işveren nedir hukuk?
Alt işveren nedir sorusunun yanıtı için şunları söyleyebiliriz; Asıl işverenden belirli bir işin bir bölümünde ve eklentilerinde iş alan ve o işyerinde ve eklentilerinde kendi adlarına işçi çalıştıran işveren sıfatına sahip olan kişiler olarak tanımlanmaktadır.

İşveren Altişveren ilişkisi hangi durumlarda geçersiz sayılır?​

Başka bir anlatımla işletmenin ve işin gereği ancak teknolojik nedenler var ise göz önünde tutulur. Dolayısıyla, söz konusu hükümdeki şartlar gerçekleşmeden asıl işin bölünerek alt işverene verilmesi halinde, asıl işveren-alt işveren ilişkisi geçersiz olacaktır.

İş kanununa göre bir kişinin işveren sayılabilmesi için gereken koşul nedir?​

Kısacası işveren sayılmak için sigortalı çalıştırmak gerekli ve yeterlidir. İşyerinin maliki olmak şart değildir. İşverenin mutlaka gerçek bir kişi olması da gerekmez. Özel hukuk veya kamu hukuku tüzel kişisi de sigortalı çalıştırdığı takdirde 5510 sayılı kanun kapsamında işveren sayılacaktır.
 
Geri
Üst