AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

1 hava kutlesi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

1 hava kütlesi nedir?​

Hava kütlesi, sıcaklık ve nem bakımından benzer olan büyük atmosfer parçalarına verilen isimdir.

Hava kütleleri nerelerde oluşur?​

Hava Kütleleri ve Geçiş Alanları Hava kütleri binlerce kilometrekarelik büyük kara ve deniz parçaları üzerinde aynı nem ve sıcaklığa sahip alanlar üzerinde oluşur. Oluştuğu kaynağa göre; Ekvatoral, Tropikal, Polar ve Arktik olarak tanımlanır. Hava kütlesi neme göre de karasal ve denizsel olarak tanımlanır.
Cephe, farklı özelliklerdeki iki hava kütlesini birbirinden ayıran hat. Sıcak cephe ve soğuk cephe olmak üzere başlıca iki cephe türü vardır.
Hava kütlelerini ayıran sınıra ne ad verilir?
Sıcaklık ve nem bakımından aynı özellikleri gösteren atmosfer parçalarına hava kütlesi denir. Bunlar karasal ve denizel olmak üzere ikiye ayrılır. Farklı hava kütlelerini ayıran sınıra hava cephesi denir. Bu sınır boyunca bulut, sis veya yağış oluşur.
Bir hava kütlesinin oluşabilmesi için olması gereken koşullar nelerdir?
bir hava kütlesinin oluşabilmesi için genel olarak iki ana koşulun gerçekleşmesi gerekir: 1.Homojen bir yapıya sahip, yeryüzü (geniş kara parçaları veya okyanus yüzeyleri). 2.Atmosfer parçasının üzerinde durduğu yüzeyin, fiziksel özelliklerini alabilmesi için yeterli bir süre.

Türkiye’yi etkileyen hava kütleleri nelerdir?​

Türkiye’yi etkileyen hava kütlelerinin başlıcaları; maritim polar (mP), kontinental polar (cP), maritim tropikal (mT) ve kontinental tropikal (cP) hava kütleleridir. Bu hava kütlelerine ait cephe hareketleri karşılaşmalarına bağlı olarak farklı ve değişken hava olayları görülür (Erol, 1984:345).

Cephe nedir özellikleri nelerdir?​

CEPHE (FRONT) Farklı sıcaklık ve farklı yoğunluğa sahip iki farklı hava kütlesi arasındaki sınır veya geçiş bölgesi. Sıcak ve nemli hava ile soğuk ve kuru hava kütleleri arasındaki konverjans bölgesi cepheye iyi bir örnektir.
Hava; Dünya’yı çevreleyen, çoğunluğu azot ve oksijenden müteşekkil, renksiz ve kokusuz gaz kütlesi.
Havanın formülü nedir?
Kuru hava ağırlıklı olarak nitrojen gazından(N2), %78.09 oluşur, Oksijen (O2) %20.946, Argon (A) %0.93, ve Karbondioksit (CO2) %0.033. Havanın en önemli değişken bileşeni ve meteorolojik anlamda en önemli gazı su buharıdır(H2O) ve 0 ila yüzde 4 arasında değişkenlik gösterir.
1 m3 hava kaç gram?
Hava yoğunluğu başta meteoroloji ve havacılıkta olmak üzere, çeşitli bilimsel hesaplamalarda kullanılır. Uluslararası Standart Atmosfer (ISA) şartlarında (deniz seviyesinde, +15 °C sıcaklıkta ve 1013,25 mb atmosfer basıncında) havanın yoğunluğu 1,225 kg/m³ ‘tür.

Isınan hava ne olur?​

Gazın sıcaklığının her yerde aynı olduğu durumda, gaz üzerine etkiyen yerçekimi kuvveti ile basıncın yukarı doğru kuvveti eşitlenir ve havanın durağan olmasına neden olur. Isınan havanın basıncı yükseldiği için, bu sıcak bölge genleşir. Kısa zaman içinde, sıcak havanın basıncı çevresiyle eşit hale gelir.
 
Geri
Üst