AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

1 hatim birden fazla kisiye bagislanir mi?

Editör

Yeni Üye

1 hatim birden fazla kişiye bağışlanır mı?​

Hatim yapmak, Kuran’ı Kerim’i baştan sona kadar okumak olarak ifade edilebilir. Okunan hatim ise istenilen kadar kişiye hediye edilebilir. Çok fazla kişiye hediye etmek yapılan hatmin sevabını azaltmaz. Okunulan hatmin sevabını istediğiniz kadar kişiye bağışlayabilirsiniz.

Kuran hatim ettikten sonra ne yapılır?​

Kur’an-ı Kerim’i hatim ettikten sonra ve duaların kabul olma şartlarını da gerçekleştirdikten sonra, hatim duasına şu cümlelerle başlamak uygun görülür. Sadekallâhü’l-‘azîm ve belleğa Rasûlühü’l-Kerîm. Ve nahnü ‘alâ zâlike mineş-şâhidîn. Rabbenâ âmennâ bimâ enzelte vet-teba’ner-Rasûle fektübnâ meaş-şâhidîn.

Kuranı Kerim hatmi nasıl teslim edilir?​

Kuranı Kerim hatmi nasıl teslim edilir?
Gereken Allah rızası için namaz kılıp, ardından hatim duası okuyarak yaparsınız. Gerekse de Kur’an-ı Kerim’İ aktardıktan sonra kıbleye doğrularak hatim duası yaparsınız. Namaz kıldığınız vakit, bittikten sonra hatim duası secdeden kalkmadan okunmalıdır.

Hatim eden kişiye ne denir?​

Hatim eden kişiye ne denir?
Kur’an’ı ezberleyen kişiye hafız denir. Ramazan ayında hatim indirmek, camide imamı takip ederek hatim indirilir. Buna mukabele adı verilir. Hafızların hatiminden sonra camide hatim duası okunur.

Hatim sevabı nasıl bağışlanır?​

Bazı kimseler hatim yaptıktan sonra yapılan hatmi bir başkasına da hediye edebilmektedir. Örneğin hatim etmiş bir kişi okuduğu hatmi bir başkasına dil ile ve kalp ile verdiğini beyan eder ise o hatim sevabını diğer kişi de alabilmektedir.

Hatim bittikten sonra tilavet secdesi nasıl yapılır?​

Tilavet secdesi yapacak kişi, ellerini kaldırmadan doğrudan doğruya ‘Allahu ekber’ diyerek bir kere secdeye gidip üç defa “Sübhane Rabbiye’l-alâ” dedikten sonra yine ‘Allahu ekber’ diyerek secdeden kalkar. Böylece tilavet secdesi tamamlanmış olur. Yani tilavet secdesinden sonra teşehhüt miktarı oturmak ve selam yoktur.

14 tane tilavet secdesi nasıl yapılır?​

14 tane tilavet secdesi nasıl yapılır?
Tilavet secdesi şöyle yapılır: Tilavet secdesi niyeti ile, eller kaldırılmaksızın “Allahü Ekber” denilerek secdeye varılır. Üç kere “Sübhane Rabbiye’l-ala” veya bir kere: “Sübhane Rabbena in kâne vadü Rabbina lemef’ulâ” denilir. Ondan sonra “Allahü Ekber” denilerek kalkılır.

Hatim duası yapılırken hangi sureler okunur?​

Hatim duası yapılırken hangi sureler okunur?
İhlas suresinden sonra Felak suresi okunur ve ardından tekbir getirilir. Felak suresinden sonra Nas suresi okunur ve ardından tekbir getirilir. En son Fatiha suresi ve Bakara’nın ilk sayfası okunarak Hatim duası edilmeye başlanır. Hatim duası bittikten sonra tekrar Fatiha suresi okunur.

Hatime başlarken ne diye niyet edilir?​

Allah’ım, Kur’an’la dilimi zinetlendir, yüzümü güzelleştir ve vücudumu da Kur’an’la kuvvetleştir. Okumasını emrin üzerine rızıklandır, gece ve gündüz Kur’an okumamı nasip et ve beni Resulü Ekrem ile ve O’nun en seçkin âl ve ashabıyla birleştir.”

Kuranı Kerim bitirene ne denir?​

hafız denmektedir. kuranı bir kez bitirmek ama ezbere bilmemek hatim yapmak oluyor.

Hatim nasıl dağıtılır?​

Hatim nasıl dağıtılır?
Hatim dağıtılması olayı vardır. Buna göre Kur’an-ı Kerim’in her bir cüzü farklı kişilere verilir. Bu şekilde cüzleri okuduktan sonra hatim indirilmiş olunur. Özellikle toplu hatim tilaveti Ramazan ayında daha fazla yapılmaktadır.

Hatim yapmanın sevabı nedir?​

Hatim yapmanın sevabı nedir?
Kur’ân-ı kerîmi hatim eden kimseye 60.000 melek hayır duâ eder. Hatim duâsı yapılan yerde bulunan, ganîmet dağılırken bulunan kimse gibidir. Hatime başlanan yerde bulunan, cihad eden (Allah için harp eden) kimse gibidir. İkisinde de bulunan, iki sevâba da kavuşur ve şeytânı zelîl eder.

Kuranı Kerim hatmi nasıl bağışlanır?​

Dilek için hatim olur mu?​

Aynı zamanda hatim yapan bir kişi hem dünyası için hem de ahireti için etmiş olduğu duaları kabul etmektedir. Hadislerden aktarılan bilgilere göre Hatim okuyan bir kişinin istediği dileği kabul edilir. Hatim indiren bir kişiye altmış bin tane melek de şahit olur.

Hatim duası nasıl yapılır hangi sureler okunur?​

Hatim duası nasıl yapılır hangi sureler okunur?
Hatim Duası Nasıl Yapılır, Hangi Sureler Okunur?
- Önce üç kere İhlas suresi okunur.
- İhlas suresinden sonra Felak suresi okunur ve ardından tekbir getirilir.
- Felak suresinden sonra Nas suresi okunur ve ardından tekbir getirilir.
- En son Fatiha suresi ve Bakara’nın ilk sayfası okunarak Hatim duası edilmeye başlanır.

Kuranı Kerim hatim nasıl başlanır?​

Kuranı Kerim hatim nasıl başlanır?
HATİME BAŞLARKEN EDİLEN DUA NEDİR? Hadislerde, Fıkıh kitaplarında Kuran’a başlama duası olarak bir dua olmasa da büyük dua kitabı olan Mecmûatu’l-Ahzab’ta böyle bir dua bulunmaktadır. “Allahümme bil hakkı enzeltehü ve bil hakkı nezel. Allahümme azzim ragbetî fîhi vec’alhu nûran libasarî.

Televizyondan kuran takip etmek hatim olur mu?​

Televizyon, internetten veya cd’den okunan bir mukabeleyi takip etmek veya dinlemek sevaptır. Ancak bu durumda kişi okunan mukabeleyi sadece dinlemekle yetinirse hatim sevabı alır. Hatim yapmış olmak için Kur’an’ın bizzat tilavet edilmesi/okunması gerekir.

1 hatim kaç cüz?​

Kur’an-ı Kerim 114 sure, 6666 ayet, 30 cüz’den oluşur. 30 cüz ve her cüz 20 sayfadan oluşmaktadır.

Hatim e başlarken nasıl niyet edilir?​

Hatim e başlarken nasıl niyet edilir?

Kuran hatmi nasıl bağışlanır?​

Kuran hatmi nasıl bağışlanır?

Kuran hatim yarım kalırsa ne olur?​

Yarım Kalan Hatime Devam Edilir Mi? Yarım kalan hatime devam edilmesinde dinen hiçbir sakınca yoktur. Kişiler istediği zaman yarım bıraktığı hatime devam etme imkânına sahiptir.

Toplu hatim olur mu?​

1 hatim kaç sayfa?​

1 hatim kaç sayfa?
Cüzler belirli bir sayfa sayısını göstermese de hattatların Kur’an’ı ezberlemek için geliştirdikleri berkenar mushaf düzeninde bir cüz 20 sayfa tutacak şekilde ayarlanmıştır. Toplam 600 sayfadır.

1 cüz nerden nereye kadar?​

1 cüz nerden nereye kadar?
1. cüz 1-20 sayfaları arasındadır. Yani cüzün başlangıcı 1. sayfa ile başlıyor. 20. sayfasının sonunda bitiyor. 21. sayfa ise bir sonraki cüzün ilk sayfasıdır.

Hatime başlamadan önce ne yapılmalı?​

Kurana başlamadan öce taze bir abdest alıp, kıbleye dönük şekilde edeplice diz üstü oturmak en iyisidir. Dinimizde her hayırlı işe besmele çekerek başlanması uygun görülmektedir. Kuran-ı Kerim’i okurken Eûzü-Besmele çekmek de yapılması müstehap davranışlardandır.

Hatim Ramazandan önce başlanır mı?​

Makedonya gibi bazı Balkan ülkelerinde mukabeleye üç aylar girince başlanmakta, recep, şâban ve ramazan aylarında hatim indirilmektedir. Eski İstanbul ramazanlarında camilerde mukabele okumaya ramazandan on beş gün önce başlanır, hatim duası Kadir gecesi öncesi ikindi namazında yapılırdı.

Hatim ettikten sonra nasıl dua edilir?​

Hatim ettikten sonra nasıl dua edilir?

Nasıl dua edebilirim?​

Nasıl dua edebilirim?
Sahih hadis-i şerif kaynaklarında belirtilen “–Sizden biriniz namaz kıldığı vakit, önce Rabbini tâzim ve senâ etsin, sonra Peygamber’e salavat getirsin, bundan sonra da istediği şekilde dua etsin!” (Ebû Dâvûd, Vitir, 23/1481) rivayete göre ilk Allah’a şükür sonra Efendimiz (SAV)’e salavat ve en sonda kendi …

1 hatim ne demek?​

Hatim, Kur’an’a bakarak veya ezberden baştan sona okunmasıdır. Anlamını bilmese bile İslam dünyasında Kuran’ı küçük yaşta ezberlemek bir peygamber tavsiyesidir. Kur’an’ı ezberleyen kişiye hafız denir. Ramazan ayında hatim indirmek, camide imamı takip ederek hatim indirilir.

Kur'an'ı hatmeden kişiye "hafız" denir. Hafızlar, Kur'an'ı ezberleyen ve okuyabilen kimselerdir. Ramazan ayında camide imamı takip ederek hatim indirilir ve buna mukabele adı verilir. Hatim indirildikten sonra, camide hatim duası okunur ve bu dualar genellikle Kur'an-ı Kerim'in bereketini ve sevabını artırmak için yapılır. Hatim sevabı, 60.000 meleğin hayır duası edeceği, cihad eden bir kimse gibi sevap kazandırdığı ve şeytanı rezil ettiği rivayet edilen büyük bir sevaptır.

Hatim yaptıktan sonra, okunan hatmi bir başkasına da hediye edebilirsiniz. Hatmi bir başkasına hediye etmek istediğinizde, dil ile ve kalp ile verdiğinizi beyan ederek bu sevabı diğer kişinin de almasını sağlayabilirsiniz. Bu şekilde, yapılan hatmin sevabını istediğiniz kadar kişi ile paylaşabilirsiniz.

Kısacası, hatim yapmanın sevabı oldukça büyüktür ve yapılan hatmi istediğiniz kadar kişiye bağışlayarak sevabı artırabilirsiniz. Hatim sevabını paylaşmak, duaların ve hayırların çoğalmasına ve bereketin artmasına vesile olabilir.

Geri