AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

1 dunya savasi uluslararasi sisteme ne degisiklik getirdi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.502
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

1 dünya savaşı uluslararası sisteme ne değişiklik getirdi?​

Savaşın bir diğer etkisi devletlerin siyasal yapıları ve ideolojik yönelim- leri üzerinde olmuştur. Savaş sonrasında Osmanlı ve Avusturya-Macaristan İmparatorlukları dağılmış ve Avrupa’da yeni ulus-devletler ortaya çıkmıştır. Böylece Avrupa haritası büyük ölçüde değişmiştir.

Savaşan iki düşman arasında çatışmaları durdurmak için yapılan anlaşma nedir?​

Savaşan iki düşman arasında çatışmaları durdurmak için yapılan anlaşma nedir?
Ateşkes. Ateşkes, savaşın ve çatışmaların geçici bir süreliğine durdurulmasına denir. Savaşan, çarpışan iki düşmanın, yaralılarını, ölülerini kaldırmak ya da barış sağlayıcı görüşmelerde vb. bulunmak üzere anlaşarak, çarpışmaları durdurmasıdır. Eş anlamlısı bırakışma, mütareke olarak da bilinir.

Birinci ve II Dünya Savaşları felsefelerinden hangisi üzerinde etkili olmuştur?​

Birinci ve II Dünya Savaşları felsefelerinden hangisi üzerinde etkili olmuştur?
İdealizm, uluslararası ilişkiler alanındaki en köklü ve temel yaklaşımlardan biridir. Kökenleri çok eski dönemlere kadar uzanan bu yaklaşımın önem kazanması ise Birinci Dünya Savaşı sonrası döneme tekabül etmektedir.

1 Dünya Savaşı öncesi Osmanlı hangi ülkelerle anlaşma yapmıştır?​

Osmanlı İmparatorluğu, Rus İmparatorluğu, Büyük Britanya, Alman İmparatorluğu, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu, İtalya Krallığı ve Fransa arasında 13 Temmuz 1878 tarihinde Berlin’de imzalanan barış antlaşmasıdır. Almanya, Avusturya-Macaristan ve İtalya arasında yapılanan ve 1882’den 1914’te I.

Hangi durumlarda düşmanla savaşmak zorunda olur?​

Hangi durumlarda düşmanla savaşmak zorunda olur?
Kur’an-ı Kerim’deki savaşın sebebi, düşmanın saldırı ve zulmüdür. Düşman Müslümanların yurtlarını basar, hicrete zorlar, can, mal ve din ve namus güvenliğini tehdit ederse, bu durum; savaşı zorunlu ve mecbur kılar. Adil savaş ilkesi, cihat fiilen başladığı zaman uygulanacak bir ilkedir.

Çatışmalar süresince uygulanacak hukuki rejimi düzenleyen kurallara ne ad verilir?​

Çatışmalar süresince uygulanacak hukuki rejimi düzenleyen kurallara ne ad verilir?
İnsancıl hukuk, silahlı çatışmaların olumsuz etkilerini sınırlamayı amaçlayan ve savaş halinde “asgari bir insanlık standardını” gerçekleştirmeyi öngören uluslararası hukuk dalı olarak da tanımlanmaktadır. Kavramın 1949 Cenevre Sözleşmelerinden sonra kullanıldığını hatırlamakta fayda vardır.
Birinci Dünya Savaşı sonrası Osmanlı Devleti hangi antlaşmayı imzalamıştır?​
Osmanlı İmparatorluğu, 10 Ağustos 1920’de Müttefik Kuvvetleri ile düşmanlığı sona erdiren Sevr Antlaşması’nı imzaladı.

I. Dünya Savaşı sonunda imzalanan antlaşmalar nelerdir?​

I. Dünya Savaşı sonunda imzalanan antlaşmalar nelerdir?
I. Dünya Savaşı’nı sona erdiren başlıca barış anlaşmaları:
- Brest-Litovsk Anlaşması: (3 Mart 1918)
- Versay Barış Anlaşması: (28 Haziran 1919)
- Saint-Germain Antlaşması: (10 Eylül 1919)
- Neuilly Antlaşması: (27 Kasım 1919)
- Trianon Anlaşması: (4 Haziran 1920)
- Sevr Anlaşması: (10 Ağustos 1920)
 
1. Dünya Savaşı, uluslararası sisteme birçok değişiklik getirmiştir. Öncelikle, savaş sonucunda Osmanlı ve Avusturya-Macaristan İmparatorlukları dağılmış ve Avrupa'da yeni ulus-devletler ortaya çıkmıştır. Bu durum Avrupa haritasının büyük ölçüde değişmesine neden olmuştur. Ayrıca, savaşın ardından Milletler Cemiyeti gibi uluslararası kuruluşlar kurulmuş ve uluslararası ilişkilerde yeni bir dönem başlamıştır.

2. Savaşan iki düşman arasında çatışmaları durdurmak için yapılan anlaşmaya "ateşkes" denir. Ateşkes, savaşın ve çatışmaların geçici bir süreliğine durdurulmasını sağlar. Bu süre zarfında taraflar genellikle yaralıları kurtarmak, ölüleri toplamak veya barış görüşmelerine katılmak üzere anlaşırlar.

3. Birinci ve İkinci Dünya Savaşları, felsefi düşünceler üzerinde de etkili olmuştur. Özellikle İdealizm, uluslararası ilişkiler alanında derin etkilere sahip olmuştur. Bu düşünce akımının önem kazanması Birinci Dünya Savaşı sonrası döneme denk gelmektedir. İdealizme göre uluslararası ilişkilerde barış, işbirliği ve insan hakları ön planda olmalıdır.

4. Osmanlı İmparatorluğu, 1878 yılında Berlin'de imzalanan barış antlaşması ile Rus İmparatorluğu, Büyük Britanya, Alman İmparatorluğu, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu, İtalya Krallığı ve Fransa ile anlaşma yapmıştır. Bu antlaşma sonucunda Osmanlı Devleti'ne bazı kısıtlamalar getirilmiş ve bazı topraklar kaybedilmiştir.

5. Bir devlet düşmanla savaşmak zorunda kalabilir çeşitli durumlarda. Özellikle düşmanın saldırısı, zulmü, yurtlarına zarar verme, can ve mal güvenliğine yönelik tehditler söz konusu olduğunda savaş zorunlu hale gelebilir. Kur'an-ı Kerim'de belirtildiği üzere adil savaş ilkesi dikkate alınmalı ve savaş mecburiyeti ortaya çıktığında harekete geçilmelidir.

6. Çatışmalar sırasında uygulanacak hukuki rejimi düzenleyen kurallara "insancıl hukuk" adı verilir. Bu hukuk dalı, silahlı çatışmaların olumsuz etkilerini sınırlamayı amaçlar ve asgari bir insanlık standardını korumayı hedefler. İnsancıl hukuk, uluslararası hukukun önemli bir alanını oluşturmaktadır ve 1949 Cenevre Sözleşmeleri gibi belgelerle güçlendirilmiştir.

7. Birinci Dünya Savaşı sonrasında Osmanlı Devleti, Müttefik Kuvvetleri ile düşmanlığı sona erdiren Sevr Antlaşması'nı 10 Ağustos 1920 tarihinde imzalamıştır. Bu antlaşma Osmanlı Devleti'nin bazı toprak kayıplarını ve hakimiyet alanlarını içermekteydi.

8. Birinci Dünya Savaşı sonunda imzalanan başlıca barış anlaşmaları şunlardır: Brest-Litovsk Anlaşması (3 Mart 1918), Versay Barış Anlaşması (28 Haziran 1919), Saint-Germain Antlaşması (10 Eylül 1919), Neuilly Antlaşması (27 Kasım 1919), Trianon Anlaşması (4 Haziran 1920) ve Sevr Anlaşması (10 Ağustos 1920). Bu anlaşmalar savaş sonrası düzenlemeleri ve yeni sınırları belirlemiştir.
 
Geri
Üst