AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

1 donumden ne kadar yonca alinir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

1 dönümden ne kadar yonca alınır?​

18kg ile 20 kg arası 10-12 balya çıkar. Bursa iznik iyi bakımlı 1 dönüm Yonca tarlasindan 20-25 balya (28kg) Yonca çıkmaktadır.
1000 metrekareye ne kadar yonca tohumu gider?
arkadaşlar yonca 1000 metre kareye 4 kilo mübzerle ekilir.

Yonca tohumu kaç günde çıkar?​

Ekim Zamanı: Genel olarak yoncanın sonbaharda ekilmesi arzu edilir. Böylece ilk ekim yılında daha fazla ürün alınır. Ancak Orta Anadolu ve kışı sert geçen bölgelerde ilkbahar ekimi yapılması tavsiye edilir. Tohumlar 16-18 oC’de yaklaşık 7 günde çimlenir.
Yonca nasıl toprak sever?
Toprak Hazırlığı : Yonca en fazla tınlı, kumu çok olmayan, yeterli derecede kireç içeren toprakları sever. Yoncalık kurulacak alan drenajlı ve tesviyeli olmalıdır. Çünkü yüksek taban suyu ve durgun su yoncada verim düşüklüğüne ve giderek de seyrekleşmeye neden olmaktadır. Bunun için yüzey drenajına önem verilmelidir.
Yonca ekimi sonbahar veya ilkbaharda gerçekleşir. İlkbaharda yonca ekmek daha yaygındır. Ortalama olarak, hektar başına yaklaşık 20-40 kg tohum gerekir (1 ton = 1000 kg ve 1 hektar = 10.000 metrekare).
Yonca ne zaman ekilir nasıl ekilir?
Yonca genel olarak Akdeniz ikliminin egemen olduğu yörelerde sonbaharda, diğer serin iklim yöre- lerinde ise ilkbaharda ekilmelidir. Ekim zamanının belirlenmesinde toprak sıcaklığı ve nemi etkilidir. Yöremizde yonca ekimi; Sonbahar ve ilkbahar olmak üzere iki mevsimde yapılabilir.

Yonca ekildikten kaç gün sonra sulanır?​

Genellikle son sulama hasattan 3-10 gün önce gerçekleşir. Yonca, uzun köklü bir bitkidir ve bu nedenle sık sık sulama uygulamaları yapılmadan da uzun süre dayanabilir. Fakat, yaz aylarından sonra, toplam 45 günlük kuraklık döneminde sulama yapılmazsa, çoğu yonca bitkisi zarar görecek ve yok olacaktır.
Yonca dondan etkilenir mi?
Yoncanın İklim İsteği Ancak en uygun büyüme ve gelişme ortamı suyu bol olan, sıcak ve kurak hava şartlarına sahip ortamlardır. Bu sebeple de yonca sıcak iklim bitkisi olarak nitelendirilebilir. Fakat genç bitkilerin taze sürgünleri kış donlarına karşı dayanıksız bir yapıda olur.

Yoncada Seyrekleşme nedeni nelerdir?​

– Kış öncesi son biçimin erken yapılması ve yeni sürgünlerin meydana gelip donmasının yanı sıra son biçimin çok geç ve derinden yapılması, – Sulama suyu göllemesi veya tesviye problemleri, – Son olarak dengesiz veya yetersiz sulama problemleri yonca tarımında seyrekleşme ve erken bozulmaya neden olmaktadır.
Yoncadan ne yapılır?
Yonca otu diğer yem bitkilerine oranla protein, vitamin ve mineral maddece zengindir. Değerli bir yem bitkisi olan yoncadan ot, silo yemi, pelet yem, yonca unu, yer örtüsü (erozyona karşı) ve yeşil gübre olarak yararlanılır.
 
Geri
Üst