Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

1 donumden ne kadar bezelye cikar?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

1 dönümden ne kadar bezelye çıkar?​

Bezelyede verim çeşidinin yer ve sırık oluşuna, baklada bulunan dane sayısı ve iriliğine, ekolojik şartlara bağlı olarak değişir. Bir dekar alandan baklalı taze bezelye olarak 1500-2000 kg taze iç bezelye olarak ise 500-800 kg arasında ürün alınır.

Bezelye hangi yöreye ait?​

Bezelye hangi yöreye ait?
Sultani bezelye yüzyıllardır yetiştiriliyor. Çin ile ilişkilendirilmelerine karşın güneybatı asya kökenli oldukları söyleniyor. Sultani bezelyenin kabuğu tatlı bezelyeye göre daha düz ve bezelye taneleri daha küçük. Hatta çoğu zaman kabuğunun içinde daha tam olgunlaşmadan hasat ediliyorlar.

Bezelye hangi ilde yetişir?​

Tohumun ekildiği bölgelere göre değişkenlik gösterebilir. Ekim, kasım ve aralık aylarında Akdeniz, Ege ve Marmara bölgeleri gibi ılıman bölgelerde üretimi yapılmaktadır. Kışı sert geçen bölgelerde ise ekimi ve üretimi ilkbaharda yapılmaktadır.

Bezelyenin anavatanı neresidir?​

Bezelyenin anavatanı neresidir?
Meyvesi bakla veya fasulyeye benzer, tohumları bir kılıf içerisinde dizilmiştir. Bezelye bitkisi çok eski çağlardan beri yetiştirilmektedir. Ana vatanı Avrupa ve Batı Asyadır. İlk ve orta çağlarda, Orta Avrupa ve Kuzey Avrupa’da yetiştiriliyordu.

1 dönümden ne kadar araka çıkar?​

Bir dekar alandan 1.5-3 ton taze araka bezelye, 400-800 kg taze iç araka bezelye elde edilebilir.

Bezelye hasadı ne zaman yapılır?​

Bezelye hasadı ne zaman yapılır?
Hasat olgunluğuna gelmiş baklalar en geç iki-üç gün içerisinde hasat edilmelidir. Özellikle kuru ve sıcak ha- valarda daneler çok çabuk olgunlaşır. İlkbaharda ekilen bezelyeler 12-16 hafta, sonbahar- da ekilen bezelyeler 32 hafta sonra hasat edilmeye başlanır.

Bezelye ilk nerede bulundu?​

Bezelye ilk olarak orta Asya’da üretilmeye başlanmıştır. Bezelye aslında bir bitkinin tohumudur. Her bitkinin üzerinde küçük çantacıklar oluşur ve bezelyeler bu çantacık şeklindeki kabukların içindedir. Bezelyenin 3 çeşidi vardır; araka, Mark Bezelye ve şeker bezelyesi.

Araka kaç ayda yetişir?​

Araka kaç ayda yetişir?
Bezelye tohumları ekimi için uzun bir süre bulunmaktadır. İklim şartları uygun olan durumda olmasına da bağlı olarak Kasım ayından başlayarak Mayıs ayına kadar geçen süre boyunca ekim yapılabilir.

Araka dönüme ne kadar?​

Bezelye tohumu kaç günde çıkar?​

Bezelye tohumu kaç günde çıkar?
İklim şartları uygun olan durumda olmasına da bağlı olarak Kasım ayından başlayarak Mayıs ayına kadar geçen süre boyunca ekim yapılabilir. Bezelye Tohumu Kaç Günde Çimlenir? Bezelye tohumları için çimlenme süresi 6-7 gün olarak bilinmektedir. Ortalama olan bu sürenin 10 güne kadar uzaması normal kabul edilmektedir.
Bir dekar alandan baklalı taze bezelye olarak 1500-2000 kg taze iç bezelye olarak ise 500-800 kg arasında ürün alınır.

Bezelye kaç günde yetişir?​

Bezelye bitkisinin diğer adı nedir?​

Bezelye bitkisinin diğer adı nedir?
Bezelye Hakkında Detaylı Bilgi Günümüzde dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi Türkiye’de de bol bol yetiştirilmektedir. Bahçe bezelyesi (P. sativum) adı verilen bu biryıllık otsu bitkinin birçok çeşidi vardır: Bunlardan bazısı bodur olup en çok 30-40 cm. boylanarak yeşil yapraklarıyla toprağa yayılıp zemini örter.

Bezelye suyu sever mi?​

Bezelye çiçeklenme dönemine kadar normal ve muntazam sulama ister, Çiçeklenme zamanı fazla su istememekle beraber, fazla kuraklıkta meyve ve tohum bağlamaya olumsuz etkilenmektedir. Bezelye meyve bağlama döneminde toprak su kapasitesinin % 50-65 arasında olmasını istemektedir.

Bezelye kaç ayda ürün verir?​

Bezelye kaç ayda ürün verir?
Dolayısıyla, tohum ekimi toprak ısındıktan sonra yapılmalıdır. Bezelye tohumu ne zaman ekilir? Bezelye tohumu ekimi bölgesel olarak değişir. Fakat, genellikle nisan ayında başlar, temmuz ayın kadar kademeli olarak yapıldığında eylül sonuna kadar kademeli olarak ürün alınabilir.

Bezelyenin kilosu ne kadar?​

💬 Bir kilo bezelyenin toplama maliyeti ile beraber maliyeti 2.5 liradır.

Bezelye ekimi hangi ayda yapılır?​

Bezelye ekimi hangi ayda yapılır?

Bezelye ne zaman çıkar?​

Bezelye, yaz sebzesidir. Mayıs ayından başlayarak yazın sonuna kadar hasat edilebilir.

Araka bezelye aynı şey mi?​

Araka bezelye aynı şey mi?
Tane bezelye (araka): Kabuklu olarak yenmeyen, yalnız olgunlaşan iri taneleri yenen bezelye çeşididir.

Hangisine araka denir?​

Doğru Cevap: İri taneli bezelyeye İri taneli bezelye sorusuna kişiler doğru cevap olarak 5 harfli araka kelimesini yazabilir.

Bezelye neye iyi gelir?​

Bezelye neye iyi gelir?
Bezelyenin Sizi Hayrete Düşürecek 8 Faydası
- Vitamin ve Lif Kaynağı Bezelyenin 8 İnanılmaz Faydası
- 1) Mide Hastalıklarını Önler.
- 2) Cildi Yeniler.
- 3) Kan Şekerini Dengeler.
- 4) Beyin Hücrelerini Korur.
- 5) Metabolizmayı Hızlandırır.
- 6) Gebelik Dönemine Büyük Destek.
- 7) Kalsiyum Kaynağı

Bezelye ne zaman yenir?​

Bezelyelerin en taze zamanı genellikle Nisan ayıdır. Nisan ayında en taze bezelyeler marketteki yerini alıyor. Tüketmeyi sevenler bezelye için markete giderek Nisan ayında alışveriş yapabilir. Nisan ayı haricinde yaz boyunca bezelye satışı devam eder.

Bezelye yemeği kilo aldırır mı?​

Bezelye yemeği kilo aldırır mı?
Bezelye Kilo Aldırmaz: Bezelye tüketimini en çok engelleyen şey, ‘bezelye kilo aldırır mı’ sorusudur. Halbuki, bezelye düşük kalorili ve düşük yağlı gıdalar arasındadır. Bezelye, bu özelliğinden dolayı vejeteryanlar tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır.

Bezelye nasıl ekilir ne zaman ekilir?​

Yukarıda bahsettiğimiz gibi, bezelye baharın erken aylarında ekilmelidir. Bu aylar çeşitli coğrafyalarda farklılık gösterebilir. Bahar ayları Mart, Nisan, Mayıs aylarıdır. Yaşadığınız bölgede bu aylarda toprağın ısısını ölçerek ekim yapmanız gerekir.

Hangi ayda ne ekilir?​

Hangi ayda ne ekilir?
Mayıs: Fasulye, Mısır, havuç, kabak, maydanoz, dereotu, brokoli ekilmektedir. Haziran: Salatalık, fasulye, karnabahar, beyaz kabak, brokoli, dereotu ve roka ekilebilmektedir. Temmuz: Fasulye, havuç, brokoli, Mısır, roka temmuz ayında ekilebilen sebzelerdir. Ağustos: Mısır, brokoli, dereotu, maydanoz, roka ekilir.

Bakla ve bezelye ne zaman ekilir?​

Bakla tohumu soğuk iklimlere dayanıklı bir bitki olduğu için sonbahar ayında ekimi yapılabilmektedir. İlkbahar aylarında da ekimi gerçekleştirilebilmektedir. Fide halinde dikimi yapılacak ise ilkbahar sonlarında da dikilebilmektedir.

Bakla kaç günde çıkar?​

Bakla kaç günde çıkar?
Baklada olgunlaşma süresi ekim zamanı ve çeşitlere bağlı olarak 180-200 gün arasında değişmektedir. İri taneli çeşitlerde hasat tam olarak mekanize edilmemiştir.

Bakla hangi ayda yetişir?​

Bakla hangi mevsimde yetişir? Bakla tohumu soğuk iklimlere dayanıklı bir bitki olduğu için sonbahar ayında ekimi yapılabilir. İlkbahar aylarında da ekimi gerçekleştirilebilir. Fide halinde dikimi yapılacak ise ilkbahar sonlarında da dikilebilir.

Bezelye ekimi ne zaman ekilir?​

Bezelye ekimi ne zaman ekilir?
Ağır topraklarda yetiştiriciliği yapılmamaktadır. Ekim tarihi ise, Kasım ayından başlayarak Mayıs ayı sonuna kadar ekiminin yapılması gerekmektedir. Bezelye ekimi toprak sıcaklığının 7 veya 8 derece olduğu dönemlerde yapılması gerekmektedir. Bezelye tohumu ekim zamanı Şubat ve Mart aylarında ekim yapılmaktadır.

Bakla tüy döker mi?​

Düzenli bir şekilde kullanılan bakla kabuğu tüylerin köklerinde incelme sağlar ve bu sebeple de zamanla tüylerin azalmasına ve hatta yok olmasına sebep olur. Çünkü bakla kabuğu vücutta bulunan tüyleri yok etmek için senelerdir kullanılmakta ve faydalı olduğu söylenmektedir.
 
1 dönümden bezelye verimi genellikle çeşidine, ekolojik şartlara ve baklada bulunan dane sayısı ile iriliğine göre değişir. Bir dekar alandan baklalı taze bezelye olarak 1500-2000 kg taze iç bezelye, taze bezelye olarak ise 500-800 kg arasında ürün elde edilebilir.

Bezelye, genellikle Akdeniz, Ege ve Marmara bölgeleri gibi ılıman iklimlerde yetiştirilir. Ekim ağırlıklı olarak kasım ve aralık aylarında yapılırken, kışın sert geçtiği bölgelerde ilkbaharda ekimi tercih edilir.

Bezelyenin anavatanı Avrupa ve Batı Asya olarak kabul edilmektedir. Daha önce Orta Avrupa ve Kuzey Avrupa'da yetiştirilen bezelye bitkisi, çok eski çağlardan beri insanlar tarafından tüketilmektedir.

Bezelyenin ekimi genellikle toprak sıcaklığının uygun olduğu şubat ve mart aylarında yapılır. Çimlenme süresi genellikle 6-7 gün olup, maksimum 10 güne kadar uzayabilir. Hasat zamanı ise ilkbaharda ekilen bezelyeler için 12-16 hafta sonbaharda ekilenler için ise 32 hafta sonra başlar.

Bezelye sağlık açısından oldukça faydalı bir besindir. İçerdiği vitaminler ve lifler sayesinde sindirim sistemi sağlığını destekler, cildi güzelleştirir, kan şekerini dengelemeye yardımcı olur, beyin sağlığını korur, metabolizmayı hızlandırır ve gebelik döneminde büyük destek sağlar.

Bezelye, genellikle Nisan ayında en taze halini alır ve yaz boyunca tüketilebilir. Düşük kalorili ve düşük yağ içeriğiyle kilo almaya neden olmaz. Ancak, bezelye yemeğinin miktarına ve eşlik ettiği diğer besinlere dikkat edilmesi önemlidir. Yeterli ve dengeli beslenme her zaman önemlidir.

Bakla ve bezelye ekimi bakla için sonbahar ve ilkbahar aylarında yapılabilirken, bezelye için kasım ayından mayıs ayına kadar ekim yapılabilir.

Dolayısıyla, bezelye ekimi uygun toprak sıcaklığı koşullarında Şubat ve Mart aylarında yapılmalıdır. Bezelye ekimi yapılırken toprağın ısısına ve iklim şartlarına dikkat edilmesi gerekmektedir. Bezelye bitkisi için en uygun dönemlerde ekim yapılırsa daha verimli bir ürün elde edilebilir.
 
Geri
Üst