AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

1 derece korunmasi gerekli kultur varligi ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.424
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

1 derece korunması gerekli kültür varlığı ne demek?​

Korunması gerekli kültür varlığı, tarih öncesi ve tarihi devirlere ait bilim, kültür, din ve güzel sanatlarla ilgili bulunan veya tarih öncesi ya da tarihi devirlerde sosyal yaşama konu olmuş bilimsel ve kültürel açıdan özgün değer taşıyan yer üstünde, yer altında veya su altındaki bütün taşınır ve taşınmaz varlıklara …

Yapının tescili ne anlama geliyor?​

tarihi ve kültürel değerleri barındırdığından koruma altına alınmış yapı.

Tescil kararı ne demek?​

Tescil kararı ne demek?
Taşınmaz kültür ve tabiat varlığı olarak tescil kararı, karara konu varlıkların hukuki statüsünü tamamen değiştiren bir irade açıklamasıdır. Bu kararla birlikte özel hukuk kişilerinin mülkiyet hakkı üzerinde ciddi kısıtlamalar getirilmektedir.

Korunması gereken yapılar nelerdir?​

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün idaresinde veya denetiminde bulunan mazbut ve mülhak vakıflara ait taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları, gerçek ve tüzel kişilerin mülkiyetinde bulunan cami, türbe, kervansaray, medrese, han, hamam, mescit, zaviye, sebil, mevlevihane, çeşme ve benzeri korunması gerekli taşınmaz kültür ve …

Tescilli bina ne demektir?​

Hukuki bir terim olarak tescil, gayrimenkuller üzerinde bir hakkın tesis edilebilmesi için tapu siciline düşülen kayıtlardır. Mülkiyet hakkı, geçit hakkı ve rehin hakkı gibi ayni hakların tesisinde tapu kütüğüne tescil şartı aranır.

Tespit ve tescil nedir?​

Tespit ve tescil nedir?
İdare tarafından açılacak olan kamulaştırma bedelinin tespiti ve tescili davasında amaç, kamulaştırma sonucunda kamulaştırılan taşınmazın malikine hangi tutarda bedel ödeneceğinin tam anlamıyla tespit edilmesidir.
Taşınır kültür varlığı ticareti nedir?​
Madde 10 — Kültür varlığı ticareti yapanlar, ticarethanelerinden başka bir yerde alım satım yapamazlar ve ticarethane dışında kültür varlığı bulunduramazlar. Ancak ihtiyaçları halinde ticarethane ile bağlantı sağlamak şartıyla belgelenmiş kültür varlıkları için depo kullanabilirler.
Eser şerhi nedir?​
Eski eser şerhi, korunması gerekli olan taşınmaz malların tapusu üzerinde konulabiliyor. Şerh, taşınmazın niteliklerine göre derecelendiriliyor. Örneğin; 1. derece eski eser, 2. derece eski eser ve 3. derece eski eser gibi..
a) Yol, su yolu, meydan, park, otopark, çocuk bahçesi/parkı ve yeşil alan. b) İbadet yeri, karakol ve Milli Eğitim Bakanlığına bağlı öğretime yönelik eğitim tesis alanları, kamuya ait kreş alanları.

Tapuda koruma alanı belirtmesi vardır ne demek?​

Tapuda koruma alanı belirtmesi vardır ne demek?
(5) “Korunma alanı”; taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının muhafazaları veya tarihi çevre içinde korunmalarında etkinlik taşıyan korunması zorunlu olan alandır. (6) (Değişik: 17/6/1987 – 3386/1 md.) “Değerlendirme”; kültür ve tabiat varlıklarının teşhiri, tanzimi, kullanılması ve bilimsel yöntemlerle tanıtılmasıdır.

1 inci derece sit alanı ne demek?​

1- I. Derece Doğal (Tabii) Sit: Bilimsel muhafaza açısından evrensel değeri olan, ilginç özellik ve güzelliklere sahip olması ve ender bulunması nedeniyle kamu yararı açısından mutlaka korunması gerekli olan, korumaya yönelik bilimsel çalışmalar dışında aynen korunacak alanlardır.

1 grup tescilli yapılar nelerdir?​

Toplumun dini, sosyal, ekonomik ve kültürel ortak gereksinimlerini karşılayan, yapıldıkları dönemin mimari ve sanat anlayışını yansıtan, simgesel, anı, anıtsal, izlenim gibi değerleriyle korunması gereken yapılar, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulunun ilke kararı uyarınca I. Grup yapı sayılmaktadır.

Tescilli yapılar nelerdir?​

Tescilli yapılar nelerdir?
Tescile Önerilen Resmi Yapılar – Kurşuni (Okul, hastane, posthane, hükümet konağı, banka, vb.) Bu haritada tescil edilecek yapıların çevresi özelliklerine uygun olarak yukarıda belirtilen renklerle çizilecek, içleri kat durumlarına göre aşağıdaki renklerde boyanacaktır.

Kültürel varlıklar nelerdir?​

“Kültür varlıkları”; tarih öncesi ve tarihi devirlere ait bilim, kültür, din ve güzel sanatlarla ilgili bulunan veya tarih öncesi ya da tarihi devirlerde sosyal yaşama konu olmuş bilimsel ve kültürel açıdan özgün değer taşıyan yer üstünde, yer altında veya su altındaki bütün taşınır ve taşınmaz varlıklardır.

1 grup yapılar nelerdir?​

– 1.Grup yapılar: Evrensel, ulusal ya da yöresel düzeyde mimari değere sahip; tarihi, anı ve estetik nitelikleriyle korunması zorunlu yapılardır. – 2.Grup yapılar: Kentsel çevreyi oluşturan, yöreye karakter veren, geleneksel yapım tekniğiyle yapılmış binalar bu gruba girmektedir.

1 derece sit alanında neler yapılabilir?​

1 derece sit alanında neler yapılabilir?
1. derece sit alanı olan bir arsanız varsa onun üzerinde yasal olarak şahsi herhangi bir değişiklik yapmanız mümkün değil.
2 grup yapılar nelerdir?​
Bu karara göre II. grup yapılar, “Değerlendirmede [tescil] aranan ve 5805 ve 1710 sayılı yasalarda belirtilmiş bulunan niteliklerden özellikle çevresel özelliklerinin önemi açısından, yalnız dış görünümleri ve gabarileri ile korunması gerekli yapılardır…”
 
1 derece korunması gerekli kültür varlığı, tarih öncesi ve tarihi devirlere ait bilimin, kültürün, dinin ve güzel sanatların bulunduğu veya tarih öncesi veya tarihi devirlerde sosyal yaşamda önemli rol oynamış ve bilimsel/kültürel açıdan özgün değer taşıyan taşınır ve taşınmaz varlıklardır. Bu varlıklar yer üstünde, yer altında veya su altında yer alabilir ve korunmaları gereken kültürel mirasımızı temsil ederler.

Tescil, bir yapının tarihi ve kültürel değerler içerdiği için koruma altına alındığı anlamına gelir. Tescil kararı ise belirli bir yapının taşınmaz kültür ve tabiat varlığı olarak kayda alınması ve sahibinin mülkiyet hakkı üzerinde belirli kısıtlamalar getirilmesi anlamına gelir.

Korunması gereken yapılar arasında Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait olan mazbut ve mülhak vakıflara ait taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları, cami, türbe, kervansaray, medrese, han, hamam gibi yapılara ek olarak çeşme, sebil, mescit gibi yapılar da bulunmaktadır.

Tescilli bina ise tapu sicilinde belirli hakların tesis edilmesi için kayda geçirilen binalardır. Bu tescil sayesinde mülkiyet hakkı, geçit hakkı, rehin hakkı gibi ayni haklar belirlenmiş olur.

Tespit ve tescil ise bir kamulaştırma sürecinde taşınmazın sahibine ödenecek bedelin belirlenmesi için yapılan hukuki bir süreçtir. Bu süreçte amaç, kamulaştırılan taşınmazın sahibine ödenecek miktarın adil şekilde belirlenmesidir. Bu süreç genellikle idare tarafından yürütülür.

Taşınır kültür varlığı ticareti, belirli kurallar ve kısıtlamalar dahilinde gerçekleştirilen kültürel varlıkların alım satımını ifade eder. Bu ticaret yapılırken bazı yerlere belgelenmiş kültür varlıkları depo olarak kullanılabilir, ancak ticaret sadece belirli yerlerde gerçekleştirilebilir.

Eser şerhi, korunması gereken taşınmaz malların tapusuna konulan bir işaretleme sistemidir. Bu sistemde taşınmazlar belirli derecelere ayrılır ve koruma düzeylerine göre işaretlenir. Örneğin, 1. derece eski eser taşınmaza sahip olduğu önem seviyesini belirtir.
 
Geri
Üst