1 ayda kac saat mesai yapilabilir?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

1 ayda kaç saat mesai yapılabilir?​

Kanuna göre, fazla çalışma yılda 270 saati aşamaz. Yargıtay, bu sınırlamadan hareketle yıllık 270 saati aşan fazla çalışma ücretinin işçiye ayrıca ödenmesini istiyor. Buna göre, haftalık 5 saat 30 dakikayı, aylık 22.5 saati aşan fazla çalışma ücretinin o ay işçiye ayrıca ödenmesi gerekiyor.

Yolda geçen süre fazla mesai sayılır mı?​

Buna göre işçinin yurt dışında veya şehir dışında görevlendirmesi nedeniyle seyahat etmesi halinde yolda geçen süreler de fazla mesai hesabında dikkate alınacaktır. Eğer, işveren tarafından işyerinden başka bir yerde çalıştırılmak üzere gönderiliyorsanız bu durumda yolda geçen süreler çalışma süresinden sayılacaktır.

Yolda geçen süre çalışma süresinden sayılır mı?​

Yolda geçen süre çalışma süresinden sayılır mı?
İş Yasası’nın “Çalışma Süresinden Sayılan Haller” başlıklı 66. maddesinin 1. fıkrasının (b) bendine göre “İşçilerin işveren tarafından işyerlerinden başka bir yerde çalıştırılmak üzere gönderilmeleri halinde yolda geçen süreler” günlük çalışma süresinden sayılır.

Serviste geçen süre çalışma süresinden sayılır mı?​

Aynı maddenin son fıkrasına göre ise, işin niteliğinden doğmayıp da işveren tarafından sırf sosyal yardım amacıyla işyerine götürülüp getirilme esnasında araçlarda geçen süre çalışma süresinden sayılmaz.

İşçinin mesaiye kalmak zorunlu mu?​

Sonuç olarak, fazla çalışma yapmaya daha önce onay veren ve haklı bir mazereti olmayan işçi, fazla çalışmaya katılmaktan kaçınamaz. Bu durum iyiniyet kurallarına ve işçinin sadakat borcuna aykırılık teşkil eder ve işveren bu gerekçe ile işçinin iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebilir.

Fabrikada mesaiye kalmak zorunlu mu?​

Fabrikada mesaiye kalmak zorunlu mu?
İş yasamızda fazla mesai işçinin onayına tabi olarak düzenlenmiştir. Yani zorunlu haller dışında işveren işçinin onayını almaksızın dayatma yoluyla işçiye fazla mesai yaptıramaz.
1 ayda kaç gün işe gelmeyen işten çıkarılır?​
“İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki iş günü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü yahut bir ayda üç iş günü işine devam etmemesi’ derhal fesih nedenidir.”
 
1 ayda 270 saati aşmayacak şekilde mesai yapılabilir. Yargıtay'a göre yıllık fazla çalışma süresi bu sınırı geçmemelidir. Haftalık 5 saat 30 dakikayı aşan fazla çalışma durumlarında işçiye ayrıca ödeme yapılması gerekmektedir.

Yolda geçen süreler genel olarak fazla mesai hesabında dikkate alınmaktadır. İşçinin işveren tarafından işyerinin dışında görevlendirilmesi durumunda yolda geçen süreler, çalışma süresi olarak kabul edilir. Ancak sadece sosyal yardım amacıyla işyerine götürülüp getirilme esnasında araçta geçen süreler, çalışma süresinden sayılmamaktadır.

İşçiler fazla mesaiye kalmak zorunda bırakılamazlar. İş yasalarına göre, işveren işçinin onayı olmadan fazla mesai yapmasını sağlayamaz. Ancak işçinin daha önceden onay verdiği ve haklı bir mazereti olmadığı durumlarda işveren fazla mesai yapılmasını talep edebilir.

İşe gelmeme durumunda, işçinin haklı bir mazereti olmadan ardı ardına iki iş günü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü ya da bir ayda üç iş günü işe devam etmemesi durumunda işten çıkarılma söz konusu olabilir.

Video içeriğine ilişkin detaylı bilgiyi paylaşamıyorum, ancak yukarıdaki konularla ilgili farklı sorularınız varsa memnuniyetle cevaplamaya devam ederim.
 
Geri
Üst